info@competensys.nl
+31 (0)53 - 30 30 217
Park Phi, Zuiderval 62-4 7543 EZ Enschede

Goede diagnoses maken de ‘onzichtbaren’ zichtbaar

Jobhunter Barbra Boddaert van het Werkservicepunt Zeeuws-Vlaanderen en de consulenten Werk & Inkomen Mariska Verhage en Jurriën Faber van de gemeente Terneuzen, maken deel uit van de werkgroep die dit deelproject namens het Werkservicepunt in goede banen leidt. Ze vertellen enthousiast over hun ervaringen.

Snel en efficiënt matchen

Barbra: “Om antwoord te geven op de vraag van de gemeenteraad ‘hoe zit ons bestand met uitkeringsgerechtigden in elkaar?’ gingen we op zoek. We kwamen op het spoor van de diagnosemethodiek van CompetenSYS. Zij levert aan veel gemeenten op hun situatie afgestemde programmatuur in abonnementsvorm. Inclusief voldoende aandacht voor, tijdens en na de implementatie voor de diverse gebruikers van het systeem.”

Jurriën: “Het systeem maakt de competenties van alle cliënten met een uitkering inzichtelijk en koppelt deze aan daarbij passende vacatures. Van de investering in geld en tijd – het begeleiden bij het gezamenlijk invoeren van de gegevens vergt best wat tijd – plukken we nu absoluut de vruchten! Het matchen van cliënten vanuit CompetenSYS gaat echter heel snel en efficiënt.” Dat blijkt ook uit de cijfers. De doelstelling van 50 extra plaatsingen in 2019 was eind oktober al gehaald: 54. Mariska: “Het ging inderdaad voorspoedig en we gaan natuurlijk gewoon door!”

Wat onzichtbaar was wordt zichtbaar

Jurriën: “Het mooie van het ‘alwetende systeem’ van CompetenSYS is dat het cliënten die wat onzichtbaarder zijn, zichtbaarder maakt. Dit gebeurt deels doordat de diagnoses die we erin maken, zeer uitgebreid zijn en je slim kunt filteren. Daardoor leer je de cliënt echt kennen, ver voorbij datgene wat op z’n CV staat. Juist dat schept mogelijkheden. ”

Mariska: “Zo koppelden we een 60-jarige cliënt aan een vacature voor verkeersregelaar. Hij was keer op keer afgewezen. Dat maakte hem passief, hij legde zich erbij neer dat ‘ie niet meer aan het werk zou komen. Totdat we in CompetenSYS zijn competenties matchten met de specifieke profieleisen van een verkeersregelaar. Hij volgde die opleiding en ging gemotiveerd aan de slag. En dit is maar één voorbeeld… In de ruim vijftig extra vacatures die we vanuit dit deelproject van het aanvalsplan vervulden, vallen vooral de sectoren schoonmaak en horeca op. Precies die sectoren waar de personeelsnood in Zeeuws-Vlaanderen hoog is.”

Barbra: “De Zeeuws-Vlaamse werkladder waarmee de gemeenten Sluis en Terneuzen werken is ook geïntegreerd in CompetenSYS. Daarmee deel je cliënten in treden en uitstroomprofielen in. In ons project matchten we vooral cliënten uit de eerste twee treden. Inmiddels is CompetenSYS Zeeuws-Vlaanderen geen project meer. Na de succesvolle startperiode is het een structurele manier van werken geworden bij het Werkservicepunt

Zeeuws-Vlaanderen. Op basis van een uitdraai uit het systeem zeggen we nu tegen een cliënt: deze baan is helemaal geknipt voor jou, ga ervoor!”

Tips voor je diagnosegesprek

Meer klantcases

Realisatie Tozo-OndernemersScan met RSD KRH

Realisatie Tozo-OndernemersScan met RSD KRH

In twee maanden tijd 20.000 mails en 18.000 telefoontjes beantwoorden en pakweg 9.000 aanvragen verwerken van een hele nieuwe doelgroep in nood: ondernemers voor de Tozo-regeling. Dat overkwam de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD KRH) in maart 2020 en natuurlijk vele andere gemeenten.

Lees meer
Met de ‘Kompas-aanpak’ naar passend werk


Met de ‘Kompas-aanpak’ naar passend werk


Rico Meijers, participatiecoach bij ISD Kompas in Zuid-Limburg, vertelt trots over hoe hij en zijn collega’s met hun Kompas-aanpak zoveel mogelijk cliënten met een uitkering naar passende arbeid begeleiden. “Arbeid in de breedste zin van het woord,” benadrukt hij daarbij.

Lees meer
Talentenpool helpt sociale diensten Zuid-Limburg bij matching

Talentenpool helpt sociale diensten Zuid-Limburg bij matching

Gidion Custers is senior adviseur bij de sociale dienst Maastricht-Heuvelland in Zuid-Limburg. Hij vertelt over hoe de diverse sociale diensten in deze regio, verdeeld over drie gewesten (Parkstad, Maastricht-Heuvelland en Westelijke Mijnstreek), er alles aan doen om ‘de beste kandidaat op de beste plek te krijgen en de beste plek bij de beste kandidaat’. Hun motto verklapt het al: de beste match vind je met oog voor kandidaat én werkgever. Door hierbij de regiogrenzen te overstijgen met de slimme selectietool ‘Talentenpool’, zijn er meer mogelijkheden en resultaten. De manier waarop ze dit doen in het zuiden van ons land is vrij uniek.

Lees meer